01 april 2025
“Vakmensen worstelen met digitale bijscholing”

Dominique Selier
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
01 april 2025
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Mensen met een beroepsopleiding en vakmensen hebben niet dezelfde kansen op bijscholing in digitale vaardigheden. Dit blijkt uit een rapport van Cedefop. Dit komt onder andere omdat de banen waarin ze werken gemiddeld minder digitaal intensief zijn.
Mensen met een beroepsopleiding in de EU ondervinden nadelen in het bijscholen van hun digitale vaardigheden. Dit blijkt uit het rapport VET needs to go digital van Cedefop. Mensen met een beroepsopleiding werken relatief gezien in minder digitaal intensieve banen, dan mensen met een meer algemene opleiding. Hierdoor zijn zowel de motivatie als de mogelijkheden om digitale vaardigheden verder te ontwikkelen beperkter. Dit is problematisch gezien het beroepsonderwijs de ruggengraat van de groene en digitale transities is.
Om deze problemen aan te pakken, is het cruciaal dat mensen met een beroepsopleiding toegang hebben tot digitaal intensieve banen. Ook moeten de digitale vaardigheden van docenten in het beroepsonderwijs verbeterd worden. Veel lidstaten hebben al stappen gezet om het beroepsonderwijs te digitaliseren. Nederland heeft bijvoorbeeld via het nationaal groeifonds 560 miljoen euro geïnvesteerd in de digitalisering van het mbo, hbo en wo.
Cedefop is een agentschap van de EU dat zich richt op het ontwikkelen en uitvoeren van beleid op het gebied van beroepsonderwijs. Het rapport en de aanbevelingen zijn gebaseerd op de tweede European skills and jobs survey. Deze enquête focuste zich op de impact van digitalisering op de toekomst van werk en vaardigheden, ook in de context van COVID-19. Als onderdeel van deze enquête werden mensen met een secundair diploma ondervraagd.
Mede geschreven door Dave Bosch