De Europese Commissie heeft het vernieuwde Europass platform gelanceerd. Europass is één van de twaalf flagship acties in de update van de Skills Agenda. De lancering van het platform markeert een nieuw hoofdstuk in de modernisering van verschillende Europese tools. Het platform biedt een grote variëteit aan mogelijkheden die worden bijgehouden in een e-portfolio.


Commissie lanceert gebruiksvriendelijker Europass platform met meer mogelijkheden

Europass voor de toekomst  

Het vernieuwde Europass platform staat online. De Europese Commissie laat dat in een persbericht over het vernieuwde Europass platform weten. De lancering van het geüpdatete platform is een nieuw hoofdstuk in de modernisering van Europese tools voor vaardigheden. Het volledig gedigitaliseerde platform biedt de mogelijkheid om een persoonlijk online e-Portfolio te creëren. In dat portfolio kan men een persoonlijk profiel voor vaardigheden, kwalificaties en ervaringen bijhouden. Daarnaast krijgen gebruikers van het platform gerichte vacaturesuggesties gebaseerd op hun interesses en profiel. Daarnaast is het creëeren van CV’s en begeleidingsbrieven flink versimpeld.

Digitale referenties

Als onderdeel van de nieuwe Europass werkt de Commissie momenteel samen met 18 lidstaten om Europese Digital Credentials te introduceren. Deze digitale credentials voor kwalificaties, diploma’s en certificaten zijn authentiek en fraudebestendig. Zij kunnen papierloze processen bevorderen en gemakkelijkere erkenning van kwalificaties in de EU mogelijk maken. Ook Nederland werkt mee aan de pilot. 

Context 

Europass is een instrument om vaardigheden en kwalificaties internationaal inzichtelijk te maken. In 2016 heeft de Commissie herzieningen voorgesteld voor het Europass Raamwerk. In de update van de Skills Agenda, deze week gepubliceerd, wordt Europass benoemd als een van de twaalf sleutelacties. Nu het platform online staat is het zaak om deze ook daadwerkelijk te implementeren in de lidstaten en om ervoor te zorgen dat studenten, werknemers, bedrijven, onderwijsinstellingen, werkgelegenheidsdiensten en andere belanghebbenden uitgebreid gebruik maken van de website. Het Duits voorzitterschap benoemt de implementatie van het platform als één van haar prioriteiten voor het komende half jaar. In Nederland is het Nationaal Europass Centrum (NEC) verantwoordelijk voor de implementatie van het programma. NEC is ondergebracht bij het DUO in Groningen.