Het Europese Instituut voor Technologie en Innovatie (EIT) verlengt haar initiatief voor hoger onderwijs (EIT HEI) tot 2027. Dit meldt de EIT na de succesvolle pilot fase van het initiatief. Vanaf 2024 zet het initiatief ook in op meer transnationale samenwerking, het verdiepen van synergiën van EIT-onderwijsactiviteiten en het betrekken van meer hoger onderwijsinstellingen.


EIT Higher Education Institutions initiatief wegens succes verlengd

Innovatie-initiatief voor hoger onderwijs verlengd tot 2027

Het Europese Instituut voor Technologie en Innovatie (EIT) verlengt zijn Higher Education Institutions (HEI) initiatief tot 2027. Dit is de conclusie van het EIT na een succesvolle pilot fase, die van 2021 tot eind 2023 liep. Het EIT kondigt aan dat het initiatief vanaf 2024 zich ook zal focussen op het opnemen van nieuwe hoger onderwijsinstellingen in het initiatief, het verdiepen van synergiën met EIT-onderwijsactiviteiten en het bevorderen van samenwerking op transnationale schaal. Ook borduurt het EIT voort op proefprojecten uit de pilotfase.

Context

Het EIT HEI initiatief maakt onderdeel uit van de EIT Strategic Innovation Agenda 2021-2027. Het initiatief verhoogt de innovatiecapaciteit van hoger onderwijsinstellingen. EIT HEI helpt onder andere bij het ontwikkelen van actieplannen die innovatie kunnen bevorderen. Zo krijgen instellingen expertise en coaching, toegang tot het EIT innovatie-ecosysteem en EIT-financiering. Het initiatief van EIT organiseert jaarlijks calls om instellingsbrede actieplannen op te stellen die hun innovatiecapaciteit verbeteren op alle institutionele niveaus. Vier Nederlandse instellingen deden in 2021 mee als partner in de 23 gekozen projecten van dat jaar, waaronder de Universiteiten van Twente en Maastricht. In 2022 scoorde Nederland mager met één betrokken hoger onderwijsinstelling: de Wageningen Universiteit. Begin 2023 bracht het EIT al haar onderwijsactiviteiten samen op één online platform om bij te dragen aan vaardighedenontwikkeling voor de groene en digitale transities: EIT Campus.
 

Mede geschreven door Vincent Klein Ikkink.