28 juni 2024

Europese regeringsleiders stellen prioriteiten voor 2024 – 2029: blijven investeren in kennis

Annabel Hoven

Annabel Hoven

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Concurrentievermogen, de twin transition, migratie, veiligheid en defensie. Dit zijn de onderwerpen waar de Europese Raad zich de komende vijf jaar op wil focussen. Het investeren in onderzoek, innovatie en kritieke technologieën is hier cruciaal, inclusief dual-use technologieën. Ook beloven ze te blijven investeren in het ontwikkelen van vaardigheden en onderwijs.


Europese regeringsleiders stellen prioriteiten voor 2024 – 2029: blijven investeren in kennis

Kennis als stimulans voor het Europese concurrentievermogen  

De volgende vijf jaar draaien om concurrentievermogen, de twin transition, migratie, veiligheid en defensie. Dit stellen de Europese regeringsleiders in hun strategische agenda voor 2024-2029. De prioriteiten zijn gebaseerd op drie pijlaren: een vrij en democratisch Europa, een sterk en veilig Europa, en een welvarend en competitief Europa. Het volgende meerjarig financieel kader zal deze prioriteiten reflecteren, aldus de regeringsleiders. Onder het versterken van het Europese concurrentievermogen, verstaan de regeringsleiders dat het blijven stimuleren van innovatie en onderzoek belangrijk is. Ook zien ze dat deze thema’s belangrijk zijn voor het creëren van een gunstig klimaat voor bedrijven. Daarom willen ze de onderzoeks- en innovatie-capaciteiten van de EU in kritieke technologieën, waaronder dual-use, ook een boost geven. Om economisch verder te groeien, zien ze ook een rol voor onderwijs en vaardigheden en beloven dus hier ook in te blijven investeren en mobiliteit van talenten te promoten.

Context

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van alle EU-lidstaten en komt vier keer per jaar standaard samen. Tijdens deze Europese Raad gaven ze ook groen licht aan Ursula von der Leyen als President van de Europese Commissie, António Costa als President van de Europese Raad en Kaja Kallas als Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie.