09 januari 2025
Pilots wijzen uit: sein op groen voor Europese graad
Annabel Hoven
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
09 januari 2025
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De invoering van een Europese graad zou zondermeer enorme toegevoegde waarde hebben. Dat concludeert de Commissie na een succesvolle pilotronde. De Europese Graad zou het Europese hoger onderwijs flink vooruit helpen én Europese excellentie en concurrentiekracht versterken. Daarnaast brengt het pilotproject ook enkele obstakels voor invoering aan het licht, zoals uiteenlopende accreditatiestandaarden en academische kalenders.
De invoering van een Europese graad veel heeft toegevoegde waarde. Dat is de conclusie van enkele Erasmus+-pilots die de Commissie heeft uitgevoerd in opdracht van de Raad van de Europese Unie. Het Europese hoger onderwijs zou enorm toenemen in excellentie en concurrentiekracht door de graad. Studenten zouden bovendien profiteren van de verbeterde mogelijkheden voor mobiliteit en internationalisering. Zo kunnen studenten zich beter transnationaal ontwikkelen, vaardigheden op doen in een internationale omgeving en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Hoger onderwijsinstellingen zouden profiteren van verminderde administratieve lasten bij het creëren van gezamenlijke programma's, innovatie, het delen van middelen en een grotere internationale aantrekkingskracht.
Er zijn echter een aantal uitdagingen voor de invoering van de Europese graad. Verschillende accreditatiestandaarden en uiteenlopende academische kalenders staan een soepele invoering in de weg. Ook verschillen in nationale standaarden op het vlak van diploma erkenning vormen nog een obstakel. Deze obstakels maken het lastiger om standaarden en onderwijspraktijken op elkaar af te stemmen. Daarnaast verhindert dit mobiliteit en wordt het moeilijk om transnationale onderwijsprogramma’s op elkaar aan te laten sluiten.
Het rapport over de pilots laat zien dat er gezamenlijke actie nodig is vanuit hoger onderwijsinstellingen, accreditatie-instanties en lidstaten van de EU. De aanbevelingen uit het rapport wijzen op de noodzaak van duidelijke richtlijnen, gestroomlijnde processen en meer steun voor de aanleg van structuren om de obstakels weg te nemen. Gezamenlijke ontwikkeling en uitvoering van beleid is hiervoor noodzakelijk.
De Europese graad is een initiatief van de EU om een gemeenschappelijk diploma te creëren dat in alle lidstaten erkend wordt. Het doel is om de samenwerking tussen Europese hoger onderwijsinstellingen te versterken en studenten de mogelijkheid te bieden om makkelijker in verschillende Europese landen te studeren en te werken. Dit diploma zal vooral gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn in opkomende sectoren zoals groene technologieën en digitale industrieën. Het Pools voorzitterschap heeft aangekondigd de komende zes maanden stappen te willen zetten op het vlak van de Europese graad.
Mede geschreven door Iskender Şimşek.
Save the Date: Neth-ER workshop “Talent aan het Roer: op Koers naar de Union of Skills”
Registreer nu: Neth-ER workshop “Talent aan het Roer: de Koers naar de Union of Skills”
Prioriteiten Pools voorzitterschap: veiligheid met stip op één
Witte rook: Zwitserland weer deelnemer Horizon Europe en Erasmus+