Het Erasmus+ programma heeft een onderscheiding gewonnen voor de bijdrage aan Europese samenwerking en het belang van onderwijs en cultuur. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nam trots de Empress Theophano Prize in ontvangst. Tijdens haar dankwoord benoemde zij de verenigende impact van het onderwijsprogramma, en gaf zij aan hoopvol te zijn dat het Europese herstelplan NextGenerationEU net zo een grote impact zal hebben.

Von der Leyen neemt onderscheiding in ontvangst ter ere van Erasmus+

Erasmus geëerd voor bijdrage Europese integratie

Het Erasmus+-programma heeft de Empress Theophano Prize gewonnen voor het effectief stimuleren van samenwerking en mobiliteit onder jonge mensen in Europa. De nieuwe onderscheiding beloont personen of organisaties die bijdragen aan Europese integratie en samenwerking en het belang van haar cultuur en onderwijs en gelijkheid onder de bevolking. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nam de prijs namens de EU in ontvangst en benoemde in haar dankwoord het Erasmusprogramma als een van de grootste verenigende prestaties in de geschiedenis van de Europese Unie. In de toekomst zouden nóg meer jonge Europeanen van alle onderwijsniveaus de voordelen van Erasmus moeten kunnen ervaren, aldus Von der Leyen. Met zicht op het aankomende programma gaf ze aan dan ook blij te zijn met een budgetverhoging van 55%, hoewel zij eerder in haar ambities aangaf een verdriedubbeling te willen.

Hoop voor Europees herstelplan

In de speech nam Von der Leyen het succes van Erasmus+ als inspiratie voor het Europese herstelplan NextGenerationEU. Volgens haar moeten we de voordelen van mobiliteit onder jonge Europeanen niet voor lief nemen. Solidariteit, vertrouwen en eenheid onder Europese burgers vormt de basis om de crisis te boven te komen en een betere toekomst op te bouwen voor de komende generaties. Zij drukt uit hoopvol te zijn dat NextGenerationEU net zo een grote impact zal maken als Erasmus+ voor een collectief herstel en gemeenschappelijke toekomst.

Context

Erasmus+ bestaat inmiddels 30 jaar. Steeds meer jongeren kunnen ervan profiteren: in 1987 gingen 3.247 studenten naar het buitenland, in 2018 853.000. De uitgereikte prijs is vernoemd naar Theophano, keizerin van het Byzantijnse Rijk gedurende de 10e eeuw na Christus. Zij had tijdens haar leven een grote invloed op het stimuleren van onder andere gendergelijkheid en onderwijsgelijkheid in West-Europa. Ook was zij een van de eerste leiders die wetenschappers naar het hof liet komen om haar te adviseren. De prijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt door de Theophano Foundation, in de vorm van een onderscheiding.