De Commissie heeft de resultaten van haar Europese Defensiefonds call van 2023 bekendgemaakt. Aan 21 van de 54 geselecteerde projecten doen Nederlandse partners mee, waaronder een aantal kennisinstellingen. In totaal investeert de Commissie 1,3 miljard euro in alle projecten.


Deze Nederlandse partijen doen mee aan EDF projecten

Nederland doet met bijna de helft van projecten mee 

De Commissie publiceert de resultaten van de Europese Defensiefonds call van 2023. In totaal zijn er 54 van de 236 EDF projecten goedgekeurd voor het ontvangen van gedeeltelijke of volledige financiering vanuit het fonds. Nederlandse bedrijven, organisaties of kennisinstellingen doen mee aan 21 van deze projecten. TNO doet als Nederlandse organisatie mee aan zes projecten, bijvoorbeeld aan CALIPSO, dat zal werken aan het terugdringen van uitstoot in de land- en maritieme defensie. Ook doet TNO bijvoorbeeld mee aan EqualMCM, een project over het onschadelijk maken van landmijnen. Ook Nederlandse universiteiten doen mee aan EDF-projecten uit deze call. Zo werkt Rijksuniversiteit Groningen in het project ARCHYTAS mee aan onderzoek over kunstmatige intelligentie in defensietoepassingen. De TU Delft neemt deel aan het project SEQURED aan het versterken van militaire software.  

Context 

Het EDF is een financieringsinstrument van de Commissie om samenwerking in defensieonderzoek en de gezamenlijke ontwikkeling van defensiecapaciteiten te bevorderen. Het EDF heeft een budget van 7,9 euro miljard voor de periode 2021-2027, waarvan 2,7 miljard euro bedoelt is voor onderzoek. Recentelijk heeft het EDF 1,5 miljard euro extra financiering ontvangen. Dit geld is weggesnoept van het Horizon Europe budget. Het versterken van de Europese defensiecapaciteit is een hot topic. Zo opende de Commissie in het voorjaar nog een tussentijdse evaluatie over het Europese defensiefonds. Ook was er recentelijk een tussentijdse consultatie over dual-use technologie

Mede geschreven door Martin Pomper