10 maart 2025
Duitsland is wetenschapspartner nummer één van Nederland

Dominique Selier
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
10 maart 2025
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Beter een goede buur dan een verre vriend. Nederland werkt op wetenschappelijk gebied namelijk het meest samen met Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rathenau Instituut, dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het rapport kijkt naar de Nederlandse investeringen in onderzoek en naar ontwikkelingen in onze internationale samenwerking. Nederland neemt plaats in de middenmoot, er is dus nog ruimte voor verbetering.
Er is een nauwe band tussen Nederland en Duitsland op het gebied van onderzoeksprojecten in Europa. Dit blijkt uit een rapport van het Rathenau Instituut dat ze hebben uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Ze hebben onderzoek gedaan naar de Nederlandse investeringen in onderzoek en ontwikkelingen in internationale samenwerking. Hierin valt de internationalisering van de Nederlandse wetenschap op. Maar liefst 44% van de academici in Nederland komt uit het buitenland. Dit is een mooie groei: in 2006 was dit nog 25%. Van de internationale academici vertegenwoordigt Duitsland de grootste groep met ongeveer 12%. Daarnaast is 35% van de universitaire studenten in Nederland internationaal, met ook hier Duitsland als hofleverancier. De Nederlandse studenten kiezen op hun beurt het liefst voor een studie in België, het VK, Duitsland en de VS.
Wat betreft O&O-investeringen bevindt Nederland zich echter nog in de middenmoot, ondanks de positieve trend in de afgelopen jaren. Tussen 2010 en 2022 zijn de Nederlandse O&O- investeringen jaarlijks met ongeveer 5% gestegen. Ter vergelijking was in België de jaarlijkse groei van 10% aanzienlijk hoger. Nederland blijft met een investeringspercentage 2,3% van het bbp onder de Europese doelstelling van 3%. Het rapport kijkt ook naar hoeveel dollar er per capita aan onderzoek wordt besteed. Nederland zit op ongeveer 1.500 dollar per persoon. In Europa wordt Nederland voorbijgestreefd door onze andere buren, België zit namelijk op 2.100 dollar.
Nederland telt ongeveer zes onderzoekers per duizend inwoners, dit resulteert in een achtste plek wereldwijd. Wel wordt het steeds meer divers: 30% van de onderzoekers in Nederland is vrouw. Dit is vergelijkbaar met Duitsland (29,4%) en Frankrijk (29,9%). De koploper van de gendergelijkheid in Europa is Spanje met 41,5%. Toch is Nederland de snelste groeier met een groei van 5% in zes jaar.
Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar de impact van wetenschap, technologie en innovatie op de samenleving. Tijdens de Europese Raad van 2002 in Barcelona werd voor het eerst de gezamenlijke ambitie gesteld om tegen 2010 3% van het BBP te investeren in R&D. Tot nu toe heeft de EU de doelstelling nog nooit kunnen bereiken. In november 2024 stelden regeringsleiders voor een derde keer dit doel, dit keer voor 2030. Daarop spraken de onderzoek ministers af zich hieraan te houden. Uit onderzoek blijkt dat achterblijvende investeringen het grootste struikelblok zijn voor de Europese Onderzoeksruimte en het Europees concurrentievermogen.
Mede geschreven door Lotte Kuiper.
"Hoe dan ook moet er méér geld naar kennis. Simpelweg omdat dat de enige grondstof is die we hebben in Europa.", Jurgen Rienks (Neth-ER)
ITRE commissie pleit voor onafhankelijk nieuw kaderprogramma
Highlighted: How InterConnect powered the future with smart, connected homes, buildings and energy systems
Uitgelicht: AIProHealth voor interdisciplinair onderwijs en AI in de gezondheidszorg