Nederland is Europees innovatieleider. Dit zeggen de scores van het Europees innovatiescorebord 2024. Volgens de resultaten verbeteren de innovatieprestaties van Europa langzaamaan, maar er zijn wel veel verschillen tussen de  lidstaten. Over het algemeen is er een stijging van 10 procent in de algemene Europese prestatiescores sinds 2017 en een groei van 0,5 procent tegenover 2023.


Europese innovatiescorebord 2024: Nederland wederom innovatieleider

Nederland is innovatieleider

Nederland is innovatieleider in de EU, aldus de resultaten van het Europees innovatiescorebord (EIS) 2024. Nederland is op drie landen na het meest innovatieve EU-land, volgend op Denemarken, Zweden en Finland. Volgens de scores ligt de prestatie van Nederland met 125,7 procent boven het EU-gemiddelde. De sterke kanten van Nederland zijn het aantal buitenlandse doctoraatsstudenten, aantal mensen in leven lang ontwikkelen, en publiek-private co-publicaties. Wel zakt Nederland in haar score tegenover 2023 met 0,5. Uit het rapport blijken niet-onderzoek gerelateerde uitgaven, uitgaven aan groene technologieën, en verkoop van innovaties de zwakke punten te zijn.

Vooral stijging, maar ook daling bij lidstaten

Over het algemeen gaat de innovatieprestatie van de Europese Unie omhoog met 0,5 procent sinds 2023 en 10 procent sinds 2017, maar er bestaan enorme verschillen tussen de lidstaten. Vijftien lidstaten kennen groei in hun prestatie, maar elf ook een daling. Kroatië is het enige land waar de prestatie niet veranderd is tegenover 2023. Uit het rapport blijkt dat Zwitserland het meest innovatieve land van het Europees continent is. Zuid-Korea is opnieuw de grootste innovator op het internationale vlak. Ook tonen de resultaten dat China een inhaalslag maakt. Zo heeft het Japan overtroffen qua score en komt het steeds dichter bij de prestatie van de EU.

Context

Jaarlijks publiceert de Commissie het Europese innovatiescorebord. De score van het bord wordt berekend door 32 indicatoren,  waaronder investeringen, impact, innovatieve activiteiten, bestuurlijke en beleidskaders. De 27 lidstaten worden opgedeeld in vier categorieën: innovatieleiders, sterke innovators, gematigde innovators en opkomende innovators. Het bord dient beleidsmakers, onderzoekers en andere stakeholders te helpen bij het begrijpen van het innovatielandschap om innovatie in de Unie te versterken.