17 november 2022
Hoger onderwijs biedt hoop op meer vrouwelijke patentaanvragen
Joep Bresser
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
17 november 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Uit de cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB) blijkt dat in Nederland én Europa vrouwen ongelijk vertegenwoordigd zijn bij patentaanvragen. Slechts 11% van de patentaanvragen in Nederland kwam van een vrouwelijke uitvinder, wat daarmee onder het Europese gemiddelde ligt. Een grotere betrokkenheid van hogeronderwijsinstellingen en openbare onderzoeksinstellingen draagt aantoonbaar bij aan een groter vrouwelijk aandeel in patentaanvragen.
De Women inventor rate (WIR), de mate van betrokkenheid van vrouwen in patentaanvragen, was voor Nederland 11% in 2019. Dit blijkt uit een rapport van het Europees Octrooibureau (EOB) over de deelname van vrouwen in innovatie. Met dit resultaat bevindt Nederland zich op de 27e plek van de 38 landen die behoren tot de European Patent Convention (EPC). Op andere terreinen scoort Nederland hoger. Zo is er een hogere vertegenwoordiging van vrouwen op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM). Tevens behoort Nederland tot de top 10 landen met de meeste patenten bij het EOB. Toch is de Nederlandse WIR maar matig gegroeid sinds 1990.
De percentages van de landen die horen bij het EPC laten zien dat ook op Europees niveau vrouwelijke uitvinders ongelijk vertegenwoordigd zijn. Momenteel is de WIR in Europa 13.2%, waarmee Europa lager scoort dan de VS en veel lager dan China en Zuid-Korea. Uit het rapport blijkt dat deze genderkloof erg kan verschillen per patentaanvrager. In zowel het hoger onderwijs als openbare onderzoeksinstellingen is er duidelijk een grotere betrokkenheid van vrouwelijke uitvinders bij patentaanvragen dan bij bedrijven. Verder concludeert het EPC dat vrouwen vaker betrokken worden in teams, maar ondervertegenwoordigd blijven als teamleiders. Het ondersteunen van de internationale mobiliteit van vrouwelijke wetenschappers zou helpen, want in die groep vindt het EPO ook hogere WIR-percentages. Zodoende zouden onderzoeksinstellingen en hogeronderwijsinstellingen de deelname van vrouwen in patentaanvragen nog meer kunnen stimuleren.
Het Europees Octrooibureau (EOB) is opgericht naar aanleiding van het Europees Octrooiverdrag, om patentaanvragen op het Europees continent te centraliseren. Een jaar geleden bleek uit een rapport van de Commissie al dat in Europa én Nederland maar ongeveer één op tien uitvinders een vrouw is. Hierbij werd wel genoemd dat Nederland het qua mobiliteit van onderzoekers relatief goed doet, iets wat volgens EOB verbonden is aan de betrokkenheid van vrouwen bij patentaanvragen. In het actieplan voor intellectueel eigendom van de Commissie in 2020 was de stimulering van vrouwelijke patentaanvragers geen onderwerp.
Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.
Longread: Von der Leyen wil Europese begroting grondig hervormen
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Neth-ER vacature: hbo- & wo-beleidsstagiairs gezocht