23 voorstellen waaraan Nederlandse universiteiten en onderzoekinstellingen deelnemen zijn geselecteerd voor  nieuwe Twinning projecten onder het widening-programma. In totaal verdeelt de Europese Commissie €143 miljoen onder 96 nieuwe projecten. Nederlandse instellingen zijn dus goed vertegenwoordigd. Dit jaar werd ook een nieuwe focusprioriteit gelanceerd: Twinning Green Deal.


Nederland doet mee aan 23 nieuwe Widening-projecten

Succesvolle Nederlandse inzet

De Commissie heeft 96 nieuwe projecten onder de Twinning-actie binnen het idening-programma geselecteerd. In totaal ontvangen de winnende projecten €143 miljoen euro. Aan 23 projecten doen ook Nederlandse partners mee. Dit jaar waren er twee noemers waaronder instellingen zich konden aanmelden, namelijk  Twinning Bottom-Up en Twinning Green Deal. Van de 848 binnengekomen voorstellen dit jaar zijn er 20 projecten geselecteerd onder de nieuwe Green Deal call. Binnen deze nieuwe call werken vijf Nederlandse partnerinstellingen mee. Ook hier presteert Nederland dus bovengemiddeld: 25% van de gekozen projecten heeft een Nederlandse partner.

Context

Widening, of voluit Widening Participation and Spreading Excellence (SEWP), is een sub-programma dat deel uitmaakt van Horizon Europe. Het programma is een instrument om de onderzoeks- en innovatiekloof tussen Europese lidstaten te dichten. Dit gebeurt door middel van het verbeteren van strategische netwerken tussen leidende internationale instellingen, vergroten van managementcapaciteiten en het versterken van mobiliteit voor onderzoekers. Nederland neemt vaker deel aan Twinning-projecten vergeleken met binnen Horizon 2020, met stijgende deelnamepercentages van voorgaande jaren van 19,4% en 23,5% respectievelijk. In de stellingnames rondom het nieuwe Kaderprogramma lijkt widening een heet hangijzer te worden. Zo willen de vijftien widening-landen het budget voor widening verdubbeld zien. Ook zijn er kritische geluiden te horen: de Europese Rekenkamer stelt namelijk dat widening-initiatieven niet leiden tot duurzame verandering als nationale overheden niet zélf investeren in kennis.  

 

Mede geschreven door Adjar Waanders.