De ERC selecteert zeven onderzoeksprojecten voor haar Synergy Grants met Nederlandse betrokkenheid. Hiermee staat Nederland op de derde plek van landen die deze financiering ontvangen. Aan deze projecten werken twaalf verschillende onderzoekers uit acht Nederlandse instellingen mee.  


Nederland haalt zeven ERC Synergy Grants binnen en staat daarmee op plek drie

Nederland op plek drie 

Dit jaar krijgt Nederland financiering voor zeven onderzoeksprojecten uit de ERC Synergy Grant. Hier zullen twaalf onderzoekers uit acht Nederlandse onderzoeksinstellingen aan deel nemen. De ERC Synergy Grant verdeelt in totaal 395 miljoen euro over 37 projecten, hierbij zijn 114 onderzoeksinstellingen betrokken. Er zijn maar twee landen die het beter doen dan Nederland bij dit programma: Duitsland neemt deel aan 27 verschillende projecten en Frankrijk aan twaalf. Ook een aantal Britse onderzoekers werden geselecteerd voor financiering. Omdat het Verenigd Koninkrijk pas in 2024 toetreedt tot Horizon Europe, zullen zij geen EU-geld ontvangen. Wanneer zij naar  een instelling in een lidstaat of geassocieerd land verhuizen, krijgen zij dit wel.  

Context 

Het doel van de ERC Synergy Grant is om baanbrekende interdisciplinaire onderzoeksprojecten te ondersteunen. Jaarlijks opent de ERC Synergy Grant een call om deze projecten te selecteren. Aan deze projecten werken tenminste twee en maximaal vier hoofdonderzoekers. De beurzen van dit programma bedragen maximaal tien miljoen euro voor een periode van zes jaar. In 2022 werden er vier onderzoeksprojecten met Nederlandse betrokkenheid voor de ERC Synergy Grant geselecteerd.  

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.