Nederland sleept met 39 Proof of Concept-beurzen (PoC) het op één na grootste aantal beurzen in 2022 in de wacht. Israël bleef ons net voor met 40 beurzen. Dit blijkt nu de uitslag van de laatste ronde van 2022 bekend is. In deze ronde ontvangen zeven onderzoekers aan Nederlandse kennisinstellingen een PoC-beurs van de European Research Council.


Nederland ontvangt na Israël meeste Proof of Concept-beurzen in 2022

Groot Nederlands succes  

Nederland sleept met 39 Proof of Concept-beurzen (PoC) het op één na grootste aantal uitgereikte beurzen in 2022 in de wacht. De European Research Council (ERC) maakte de winnaars van de laatste ronde bekend, waarmee het totaal aantal uitgereikte beurzen in 2022 op 366 komt, met een totale van 55 miljoen euro. Israël haalde de meeste PoC-beurzen binnen, één meer dan Nederland.

Zeven beurzen, zes universiteiten   

De ERC reikt in de laatste ronde zeven PoC-beurzen uit aan onderzoekers die werkzaam zijn bij Nederlandse kennisinstellingen. Het gaat hierbij om de Universiteit Twente (2x), het Radboud universitair medisch centrum, de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft, de Vrije Universiteit Amsterdam en het universitair medisch centrum Utrecht. Er werden in totaal 90 beurzen uitgereikt deze ronde. De lijst met alle winnaars is hier te zien. 

Context

De ERC financiert onderzoek en geeft een vijftal beurzen uit, waaronder de Proof of Concept-beurs. De beurs, elk 150.00 euro waard, helpt onderzoekers hun wetenschappelijke ideeën praktisch toe te passen. De uitgifte van PoC-beurzen was in 2022 verdeeld over twee calls, waarvan de tweede bestaat uit drie rondes. In 2023 wordt er meer geld uitgetrokken voor de PoC-beurzen dan in 2022.

 

Mede geschreven door Julian Zwaal.