Het European Strategic Forum for Research Infrastructures (ESFRI) doet een oproep om met nieuwe voorstellen te komen over samenwerkingen op het gebied van onderzoeksinfrastructuur. Succesvolle voorstellen kunnen deel uitgaan maken van een nieuwe ESFRI roadmap 2026. Ook is er een nieuw criterium geïntroduceerd voor nieuwe voorstellen: milieuoverwegingen.


Nieuwe samenwerkingen voor onderzoeksinfrastructuren gezocht!

Integratie van milieucriteria voor duurzame onderzoeksinfrastructuren

Het European Strategic Forum for Research Infrastructures (ESFRI) is opzoek naar voorstellen voor nieuwe onderzoeksinfrastructuren voor de 2026 versie van haar roadmap. De voorstellen kunnen nu worden ingediend. De deadline is op 8 april 2025. Nieuwe voorstellen moeten vanaf nu ook rekening houden met de impact op het milieu. ESFRI vroeg eerder dit jaar al aandacht voor het monitoren van de milieuafdruk in een rapport over verbeterde toegang tot onderzoeksinfrastructuren. Vanaf nu moeten projectvoorstellen dus actief rekening houden met mogelijke milieugevolgen. ESFRI gaat ook de projecten die stammen uit de roadmaps van 2016, 2018 en 2021 actief evalueren. Zo kunnen de projecten beter bijdragen aan een robuust Europees onderzoeksinfrastructuur-ecosysteem. Deze ecosystemen versterken de concurrentiepositie van de EU en de Europese onderzoeksruimte.

 

Context

Het European Strategic Forum for Research Infrastructures (ESFRI) is een samenwerkingsplatform van de EU-lidstaten dat onderzoekt welke investeringen nodig zijn voor onderzoeksinfrastructuren en deze ondersteunt. Sinds de eerste editie in 2006 heeft de ESFRI roadmap de beste Europese wetenschappelijke faciliteiten gepresenteerd, op basis van een rigoureus evaluatie- en selectieproces. In de zes edities, waaronder de meest recent gepubliceerde ESFRI roadmap 2021, vertegenwoordigen 63 Europese onderzoeksinfrastructuren meer dan twintig miljard euro aan investeringen. Dit gebeurt door middel van nationale en regionale investeringen. EU-financiering fungeert als aanjager.

 

Mede geschreven door Adjar Waanders.