Er moet een Europese database komen om gezondheidsbehoeftes voor onderzoek en innovatie (O&I) kaart te brengen. Dat stelt de Raad van Europese gezondheidsministers in conclusies over de toekomst van de Europese gezondheidsunie. Onafhankelijke onderzoekers zouden wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsdata moeten verzamelen. 


Raad: ‘creëer een Europese database voor gezondheidsbehoeftes voor O&I’

Wetenschappelijk onderbouwd gezondheidsbeleid  

Europese gezondheidsministers vinden dat onderzoekers een Europese database moeten creëren voor prioritaire gezondheidsbehoeften in de EU. Dat staat in nieuwe Raadsconclusies van de Raad van Werkgelegenheid, Sociaal beleid, Gezondheid en Consumentzaken (EPSCO) over de toekomst van de Europese gezondheidsunie. Nu is het nog te onduidelijk wat de meest drukkende gezondheidskwesties voor O&I en de benodigde investeringen hiervoor zijn, zo stelt de Raad. Een database zou dit beeld moeten verhelderen, door wetenschappelijk onderbouwde data over ziekte-preventie en gezondheidssystemen te verzamelen. Daarbij is het belangrijk dat onafhankelijke onderzoekers deze database opzetten. Daarnaast uiten de ministers het belang van meer Europese coördinatie op internationale klinische proeven. Ook pleiten zij voor een Europees partnerschap voor onderzoek naar pandemieën en gezondheidsgerelateerde misinformatie. 

Context 

In 2020 presenteerde de Europese Commissie haar plan voor een Europese gezondheidsunie. Daarin zet zij in op een mondiale gezondheidsstrategie om Europa voor te bereiden op gezondheidsdreigingen. Eerder riep de Raad samen met het Europees Parlement op tot het vergemakkelijken van toegang tot gezondheidsdata voor onderzoek in de European Health Data Space. In december 2023 hielden de gezondheidsministers een debat over de rol van geneesmiddelentekorten in Europa's strategische autonomie. In november 2023 riep het Europees Parlement op om de EU gedeelde bevoegdheid te geven voor gezondheidsbeleid.