De Commissie vraagt uw feedback over wat Europa nodig heeft om haar digitale infrastructuren te versterken. In een witboek beschrijft de Commissie de voornaamste uitdagingen rondom Europa’s connectiviteitsinfrastructuur en snelgroeiende technologische ontwikkelingen. De Commissie schetst een aantal mogelijke scenario’s om investeringen aan te trekken en innovatie te bevorderen. U kan reageren tot 30 juni 2024.   


Uw input wordt gevraagd op de Europese strategie voor digitale infrastructuren

De EU vraagt om uw mening over digitale infrastructuren 

De EU is nog niet klaar voor de toekomst van connectiviteit. Dit stelt de Commissie in haar recent gepubliceerde witboek over de digitale-infrastructuurbehoeften van Europa. In het witboek identificeert de Commissie een aantal uitdagingen bij het uitrollen van toekomstige digitale connectiviteitsnetwerken. De bevindingen zijn gebaseerd op drie pijlers rondom de digitale uitdagingen van Europa. Het witboek bevat 3 pijlers waaruit waarin de uitdagingen worden benoemd. Deze pijlers gaan over het creëren van een sterkere samenwerking in informatica, het versterken van de digitale interne markt en het beveiligen van digitale infrastructuren. Om de doelstellingen van elke pijler te behalen stelt de Commissie meer investeringen in kennis, onderzoek en innovatie voor. De Commissie opent met het publiceren van het witboek een consultatie waar experts, inclusief academici, worden gevraagd om feedback over de scenario's te geven. U kan feedback leveren tot 30 juni. 

Context 

Het witboek maakt deel uit van twee initiatieven voor de digitale infrastructuur van morgen. Naast het witboek heeft de commissie een aanbeveling betreffende de beveiliging en veerkracht van onderzeese kabelinfrastructuren gepubliceerd. De EU heeft als doel de digitalisering aan te jagen. Mede door het stimuleren van private investeringen in onderzoek en innovatie hoopt de Europese commissie dit doel te behalen. Dit willen ze onder andere stimuleren door Important Projects of Common European Interest (IPCEI) en het Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS-JU). Recentelijk werd er een IPCEI-project rondom cloud edge en computing technologieën goed gekeurd, waar ook Nederlandse kennisinstellingen bij betrokken zijn. 

 

Mede geschreven door Martin Pomper