Het initiatief cOAlition S wil graag feedback horen van onderzoekers over de doorwerking van Plan S in het onderzoeksveld. Door middel van een enquête tracht het initiatief specifieke gegevens te verzamelen zoals de impact van Plan S op onderzoekspublicaties, ervaringen van onderzoekers met uitgevers en hun ideeën over loopbaanontwikkeling. Reageren is mogelijk voor onbepaalde tijd.


Wat zijn uw ervaringen met Plan S?

cOAlition S op zoek naar feedback

cOAlition S is benieuwd naar de ervaringen van de onderzoeksgemeenschap als het gaat om publiceren volgens de richtlijnen van Plan S. Aan de hand van een enquête krijgen onderzoekers en wetenschappers de kans om hun ondervindingen op te stellen omtrent hun publicatiepraktijken, ervaringen met uitgevers en hun carrièreverloop. Ook vraagt de coalitie of onderzoekers al op de hoogte zijn van de Plan S Rights Retention Strategy. Deze enquête bestaat uit een aantal meerkeuze- en open vragen. Daarbij zal de feedback anoniem blijven en zullen de verzamelde gegevens worden gebruikt om de gebruikerservaring van Plan S te verbeteren. Al sinds diens oprichting volgt cOAlition S de effecten van het plan op de voet. Zo borduurt deze enquête zich voort op verscheidene proefprojecten die vorig jaar zijn uitgevoerd. Reageren is voor onbepaalde tijd mogelijk.


Context

De inspanningen van cOAlition S om de uitwerkingen van Plan S te monitoren komt voort uit aanhoudende ambivalentie onder onderzoekers. Zo zijn onderzoekers bang om hun volledige autonomie te verliezen, echter zien ze ook in dat het initiatief goed is voor verspreiding van kennis in het onderzoeksveld. Het initiatief cOAlition S is in 2018 door een aantal nationale onderzoeksorganisaties, waaronder het NWO, met de steun van de Commissie en de Europese Onderzoeksraad (ERC), in het leven geroepen. Via het zogeheten Plan S pleiten de organisaties voor volledige en onmiddellijke Open Access tot onderzoekspublicaties. Onlangs lanceerde Plan S wederom een campagne om onderzoekers bewuster te laten zijn van hun intellectuele eigendomsrechten.

 

Mede geschreven door Roderik van Meurs