28 april 2022
Europa kan meer doen voor in nood verkerende onderzoekers
Bram Ruber
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
28 april 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Er is in Europa nog genoeg ruimte voor verbetering als het gaat om de bescherming van onderzoekers in nood. Dat stelt Inspireurope in een rapport. Hierin geeft het initiatief te kennen dat er ernstige tekortkomingen zijn op verscheidende gebieden en dat uitbreiding van ondersteuningsprogramma's en processen op Europees, nationaal en institutioneel niveau hoog nodig is. In het rapport worden in totaal acht aanbevelingen uitgelicht.
Europa schiet tekort als het gaat om het ondersteunen van onderzoekers in nood. Dat stelt het initiatief ‘Support, Promote and Integrate Researchers at Risk in Europe’ (Inspireurope). In het rapport Expanding opportunities in Europe for researchers at risk geeft Inspireurope aan dat de EU reeds goed werk heeft verricht als het gaat om het beschermen en ondersteunen van onderzoekers. Er is echter nog genoeg ruimte om het beleid en de betreffende programma’s verder uit te breiden en te verbeteren. Het rapport doet concrete suggesties over wat er moet gebeuren op zowel Europees en nationaal niveau, als op het niveau van hogeronderwijsinstellingen. Als Europa de suggesties volgt kan het op een efficiëntere en meer duurzame wijze onderzoekers uit risicogebieden bijstaan, aldus Inspireurope. Dit zal daarnaast een gewichtige bijdrage leveren aan de kwaliteit van mondiale onderzoeks- en kennisontwikkeling en de diversiteit van denken in zijn geheel vergroten.
Inspireurope doet de volgende acht aanbevelingen:
Het Inspireurope-project loopt van 1 september 2019 tot en met 31 augustus 2022. Het doel van dit project is om een gecoördineerde en sector overschrijdende Europese alliantie voor de onderzoekers tot stand te brengen. Het initiatief wordt gefinancierd door de Marie Skłodowska-Curie-acties en mede aangestuurd door Scholars at Risk Europe. Met de huidige oorlog in Oekraïne is de behoefte aan beleid en acties ter verdediging van academische vrijheid, institutionele autonomie, en democratische waarden binnen het hoger onderwijs, vergroot. Zo verklaarden veel Europese organisaties zich solidair met Oekraïne en zijn er reeds verschillende initiatieven opgezet om getroffen onderzoekers en studenten te ondersteunen. De European Research Council (ERC) spoorde onder andere kennisinstellingen aan om gevluchte onderzoekers zoveel mogelijk te helpen.