Vijf Nederlandse hightechbedrijven zijn geselecteerd door de Commissie voor de tweede Women TechEU-beurs. De beurs is gericht op innovatieve Europese hightechbedrijven opgericht door vrouwen. Drie van de bedrijven werken samen met een Nederlandse universiteit.


Vijf Nederlandse hightechbedrijven krijgen Women Tech-beurs

Vijf hightechbedrijven winnen beurs

Vijf Nederlandse bedrijven in de hightechsector krijgen dit jaar de Women TechEU-beurs. Het gaat om innovatieve Nederlandse hightechbedrijven die door vrouwen zijn opgericht: NEFFA Holding BV, AGUROTECH B.V., Rapidemic B.V., ShanX Medtech BV en Alpha Brain. De vijf Nederlandse bedrijven zijn actief in de mode, landbouwsector, biotechnologie en gezondheid. Drie van hen werken samen met een Nederlandse universiteit: de Wageningen Universiteit werkt samen met AGUROTECH B.V., de TU Delft samen met Alpha Brain en ShanX Medtech BV werkt samen met de TU Eindhoven. In totaal zijn 134 bedrijven geselecteerd uit 26 landen, waarvan 15% uit zogenaamde wideninglanden. Er is een recordaantal van 467 voorstellen ingediend en er zijn dit jaar bijna drie keer zoveel hightechbedrijven geselecteerd als bij de eerste editie.

Context

Dit jaar is de tweede editie van Women TechEU. Ieder bedrijf ontvangt een bedrag van 75 duizend euro. De Commissie heeft de Women Tech-beurzen in 2021 in het leven geroepen omdat vrouwen in de hightechindustrie sterk ondervertegenwoordigd zijn. Horizon Europe financiert de beurzen via de innovation ecosystems. De CEO’s krijgen naast het geldbedrag ook coaching van de European Innovation Council. Diversiteit en gendergelijkheid is één van de prioriteiten binnen de Europese Innovatieagenda.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.